Tirsdag 24. november 2020

Nyhet om fiktiv forskningsrapport mest delt i Norge i 2016

Over 208.000 nordmenn delte en nyhetssak om en fiktiv forskningsrapport i 2016. – Dette er satire – ikke en falsk nyhet, bedyrer utgiveren.

I april publiserte nettsiden Eavisa.com en «nyhetssak» med tittelen «Forskning: Kvinner som gjør ALT husarbeide er de lykkeligste!». Saken er ment som humor, og er oppspinn fra ende til annen.

Ifølge analysesiden StoryBoard er saken delt 208.948 ganger på Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn og Pinterest i løpet av 2016. Saken er dermed den mest delte «nyhetssaken» i Norge i 2017.

 • Se listen over de mest delte nyhetssakene i Norge nederst i denne artikkelen.

– Ønsker ikke å villede lesere

Eavisa.com er en underholdningsside med fokus på satire og humor. Men: Siden fremstår som en vanlig nyhetsside, og sakene er ikke tydelig merket.

Daglig leder i Predeco Gruppen AS, Joakim Johansen, bedyrer at Eavisa.com ikke driver med falske nyheter:

– Vi driver med humor og satire, og målet vårt er å bli størst i Norge på dette. Når det gjelder merkingen er dette på linje med praksisen vi ser hos andre aktører som 5080.no og Helt Normalt, sier Johansen til Helt Digital.

– Hvordan vil du definere en falsk nyhet?

– En falsk nyhet er der man bevisst prøver å villede en leser for å påvirke, eller i vinnings formål.

– Men dere tjener jo i høyeste grad penger på å provosere og villede lesere?

– Vi ønsker å spille med åpne kort, og ønsker ikke å lure noen til å tro at dette er faktiske nyheter, understreker Johansen.

117 kommentarer

Under saken er det ikke mindre enn 117 kommentarer. Mange har åpenbart ikke forstått at dette er en falsk nyhet, og er tydelig indignerte.

Vi informerer på hver eneste side at Eavisa er humor, satire og ironi. Om de leser hele saken bør de fleste skjønne at dette omfatter humor. Vi er også aktive med å informere om at dette er humor, både på egen side samt sporadisk i kommentarfeltene på våre Facebook-grupper, forklarer Johansen.

– Morsomt å provosere

Han innrømmer samtidig at de tjener mye mer penger når folk lar seg provosere:

– Vi synes alltid det både er ekstra morsomt og ikke minst litt ekstra lønnsomt når vi treffer med saker som blir heftig diskutert. I disse tilfellene vet mange at saken i seg selv er tull, men fortsetter likevel å kommentere ettersom trangen til å diskutere sakens kjerne er stor, sier Johansen.

– 658.000 månedlige brukere

Ifølge SimilarWeb har Eavisa.com ca. 140.000 månedlige brukere, og får 88 prosent av trafikken fra sosiale medier. Dette er ifølge Johansen alt for lavt:

– Eavisa.com har mellom 377.000 og 658.000 månedlige brukere, og har mellom 1 million og 1,8 millioner sidevisninger.

Predeco Gruppen AS distribuerer satire-nyhetene sine gjennom en rekke Facebook-grupper. Blant disse er Eavisa.com (36.500 følgere), Latterkula.no (80.500 følgere), Galgenhumor – humor med det rare i (53.500 følgere) og SKJEMT og ALVOR (57.000 følgere).

Mest delt i Norge

Her er listen over de 10 mest delte nyhetssakene i Norge i 2016. Antall delinger inkuderer Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn og Pinterest. Tallene er hentet fra Storyboard, og gjengis med tillatelse.

 1. Forskning: Kvinner som gjør ALT husarbeide er de lykkeligste (eavisa.com) – 208.948 delinger
 2. Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer? (dagbladet.no) – 113.474 delinger
 3. – Fortjener «Årets mor»-tittelen (dagen.no)
 4. Den lille gutten med Downs var ikke pen nok for klesmerket; morens svar hylles av hundretusener (dagensnytt.com) – 65.934 delinger
 5. Hyllest til en døende (nordnorskdebatt.no) – 64.914 delinger
 6. Strengere krav får færre til NAV (nrk.no) – 60.820 delinger
 7. Kutter støtte for multihandikappede, uføre og kronisk syke – fortsetter skattekuttene til de rikeste (vg.no) – 57.213 delinger
 8. Franks geniale svar til Facebook-svindler er helt fantastisk (side2.no) – 56.152 delinger
 9. Læreren skriver feil på tavlen, og hele klassen ler. Så gir hun dem alle noe å tenke på (dagensnytt.com) – 55.716 delinger
 10. Våkn opp! Denne norske videoen tar av på sosiale medier. Og det IKKE uten grunn! (viraltube.no) – 52.605 delinger

Denne saken er ikke sponset.

NxtMedia.no © 2020 | Design og utvikling av Adresseavisen Medielab. Logg inn