Tirsdag 21. november 2017

Elin og Merete i USA:

Torsdag 17. Oktober på ONA

ME Usa

Dagens første seksjon var mobile and breaking news. Ikke overraskende var budskapet: tenk mobil først, og dropp datajournalistikk som ikke fungerer for «feite fingre». Vi fikk også et innblikk i «breaking news Dashboard», når det smeller; hvem er da en troverdig kilde? At man er fra området, har venner fra området, følges av troverdige mennesker og organisasjoner –  på twitter (Facebook snakkes det ikke om her…) – er mulig å sjekke opp på sosiale medier, og det BØR man gjøre.

Det går i grafikk, presentasjon, tekniske virkemidler og plattformer, men midt i alt teknologiske fokuset, så blir det også mer og mer fokus på etikken i online-journalistikken. Etikken utfordres daglig. Merete deltok på en workshop hvor temaet var Online Ethics. Spørsmål som ble reist og diskutert var: Bør alt på Internett stå der til evig tid? Behøver online-journalistikk være balansert? Hva bør ikke streames? Diskusjoner vi daglig møter også i våre lokale redaksjoner. Ingen fasit ble gitt og det er ulike meninger. Men stor enighet om at redaktører må være enda tettere på i de daglige etiske avgjørelsene.

Tenk deg en App som oppstår når flyplassen på Værnes blir evakuert pga bombetrussel? En App hvor folk kan få all nødvendig informasjon fra politi, helsevesen og media om akkurat denne hendelsen.  Og hvor du som bruker kan fortelle din historie fra evakueringa.  Denne våte drømmen ble vi presentert for av en arbeidsgruppe fra Boston som hadde bestemt seg for å se nærmere på hvordan sosiale medier ble brukt under Bostenbomben i april. Gruppen bestod av journalister,webutviklere, nettbrukere, naboer og offentlige instanser som politi og helsevesen.

Twitter ble et viktig redskap for media, politi og hjelpemannskaper disse dagene. Politiet fikk inn tips som var viktig i etterforskninga og offentlige myndigheter fikk informert folk om situasjonen. Brukerne fikk informert familie og venner om at de ikke var ramma og media fant viktige øyenvitnekilder.

Gruppa kom fram til flere forslag på apper hvor alt dette kunne smelte sammen. Men det var bare på papiret. De utfordret utviklere til å gå videre. Noe for det trønderske utviklingsmiljøet?!

Og sannelig rakk vi også en dose med Washington Post som satser på politiske debattprogram på nett. Twitterbrukerne deltar i debatten både online og i studio og de bestemmer også tema. Og mens vi ser på trønderske nettaviser at snøen faller, fikk vi høre om The New York Times Snowfall og lignende spennende løsninger.

Straks venter opening night reception med live band og networking.

P.S fra Elin Sofie: Trønder-Avisa har fått cred fra masterstudenter fra Miami for fortellerteknikken vi bruker på jaktprosjektet vårt (http://www.t-a.no/nyheter/article8322759.ece)

Merete & Elin

NxtMedia.no © 2017 | Design og utvikling av Adresseavisen Medielab. Logg inn