Torsdag 29. oktober 2020

Nominasjonene klare for NODA Awards

 

Juryen har nominert i alt 15 av Nordens fremste datajournalistikk-prosjekter til NODA Awards. 5 nominerte i hver av kategoriene feature, applications og investigative konkurrerer om hovedprisene under NODA-konferansen i Odense siste helg i januar.

Det ble sendt inn i alt 45 bidrag til dette årlige «nordiske mesterskap i datajournalistikk», som i år arrangeres for fjerde gang. Danmark, Norge, Sverige og Finland er alle godt representert blant finaleheatet av nominasjoner, men de norske redaksjonene ligger lengst framme med i alt 6 nominerte prosjekter.

VG har lang tradisjon som prisvinner innenfor datajournalistikk, og tar også denne gangen tetplassen med 3 nominerte caser, mens Danmarks Radio og Sveriges Radio har to hver. Her er oversikten over samtlige nominerte fordelt på kategori, med linker til presentasjonene på NODAs prosjektbase:

Feature

Danmark har to prosjekter i finalen i denne kategorien, med Danmarks Radios The Digital Election Team at dr.dk og Flag Stories fra infografikk-byrået Ferdio. Helsingin Sanomat er representert med Where are you at Life?, mens Sveriges Radios bidrag heter Undervisning i minoritetsspråk. VG sitt prosjekt i feature-kategorien heter The Middle East: A guide to the chaos.

Applications

Denne kategorien preges av Norge, der Bergens Tidende har prosjektet Traffic and weather livecentre, Fædrelandsvennen stiller med Innsyn.no – the Oslo records og VGs bidrag heter EM-profeten. Sveriges Radio er representert med Syrien: Svår konfikt på lättbegripligt sätt, og finske YLE har Community radar som sitt bidrag.

Investigative

De store og ressurssterke redaksjonene dominerer NODA-nominasjonene, med et par unntak. Det ene er Sunnmørsposten, som flere ganger har imponert som prisvinner i konkurranse mot langt større medier. Denne gangen er Sunnmørsposten representert med casen De hemmelige bonusmillionene. Aftonbladet har med prosjektet Miljardnotan, og de svenske farger forsvares også av Dagens Nyheters Utpressningsvirusen. Fra Danmarks Radio kommer Momsrytterne, mens VG også i denne kategorien er på listen med prosjektet Tvangsprotokollene.

Selve prisutdelingene skjer på NODA-konferansens bankett fredag 27. januar.

I juryen for NODA Awards sitter fra Danmark Magnus Bjerg, TV2 og Filip Wallberg, Syddanske Universitet. Fra Norge kommer Bente Kalsnes, Universitetet i Oslo og Tormod Utne fra Høgskulen i Volda. Sverige har jurymedlemmene Ulrika Hedmann fra Gøteborgs Universitet og Kristofer Sjöholm fra Sweco. Juryens finske medlemmer er Carl Gustav Lindén fra Helsinki Universitet og Rasmus Vuori, Aalto Universitet.

NODA-konferansene og NODA Awards administreres av NxtMedia, med partnerskap fra Schibsted, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Jysk Fynske Medier, Adresseavisen, Södertörn högskola og Helsinki Universitet.

 

NxtMedia.no © 2020 | Design og utvikling av Adresseavisen Medielab. Logg inn