Tirsdag 28. september 2021

Norsk suksess i NODA Awards

Det ble Norges dag da prisene for NODA Awards ble delt ut i Odense. VG ble vinner i kategorien Investigative med prosjektet «Tvangsprotokollene», mens Fædrelandsvennen gikk til topps i Application-klassen med «Innsyn.no – the Oslo records». Den siste prisen gikk til Finland og Helsingin Sanomat med prosjektet «Where are you at life».

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Den årlige nordiske datajournalistikk-konferansen i regi av NODA (Nordic Data Journalism) ble arrangert for fjerde gang, og var en stor suksess med ca 250 deltakere i Odense i Danmark. Som vanlig var det stor interesse rundt prisutdelingene for fjorårets beste prosjekter. I alt 45 bidrag var sendt inn til konkurransen, ganske jevnt fordelt mellom Finland, Sverige, Norge og Danmark. Det var likevel Norge som pekte seg ut i nominasjonsprosessen, der 5 prosjekter i hver kategori ble valgt ut og 6 av disse 15 var norske.

Tvangsprotokollene

VG har sterke tradisjoner som journalistisk prisvinner, ikke minst innen datajournalistikk. VG var redaksjonen med flest nominasjoner med sine 3, og fikk altså uttelling med det sterke prosjektet «Tvangsprotokollene», som omhandler bruk og misbruk av tvang innenfor psykiatrien. Om vinnerprosjektet uttalte juryen følgende:

En klassisk gedigen avsløring. Folk stopper opp og makthavere tar affære. Et unikt og

sjokkerende datamateriale er forbilledlig digitalisert og formidlet. Elegante animationer og grafikker medvirker i den voldsomme historien om regelbrudd, overgrep og ligegyldighed hos dem som skulle ta sig av de svakeste. Imponerende klassisk vaktbikkjejournalistikk, fortalt med de mest moderne virkemidler.

 De andre nominerte i klassen Investigative var Sunnmørsposten med ”De hemmelige bonusmillionene”, Aftonbladets ”Miljardnotan”, Dagens Nyheters ”Utpressningsvirusen” og ”Momsrytterne” fra Danmarks Radio.

Innsyn

Fædrelandsvennen og Tarjei Leer-Salvesen har også tidligere vakt oppmerksomhet med sitt Innsyn-prosjekt,

som startet med Kristiansand. Prosjektet åpner opp offentlige data og arkiver med felles søkesystem, og har i 2016 gjennomført et imponerende arbeid med Oslo sine offentlige arkiver. Juryen hadde dette å si om vinnerprosjektet «Innsyn.no – the Oslo records»:

En løsning ut fra frustrasjonen over manglende tilgang til riktige data. Et viktig verktøy for mange journalister. En enkel tjeneste som åpner opp skjulte dokumenter for publikum. Et gjennombrudd for åpenhet i samfunnet og journalistikken generelt.

Øvrige nominasjoner i Application-klassen var Bergens Tidende med «Traffic and weather livecentre», VGs «EM-profeten», Sveriges Radio med «Syrien: Svår konfikt på lättbegri

pligt sätt», og finske YLE med «Community radar».

Dette er ditt liv

Helsingin Sanomat er også en gjenganger på prisvinner-listene i datajournalistikk og har et meget profesjonelt team. Vinnerprosjektet i kategorien Feature hadde den omfattende tittelen «Where are you at Life? Read a story on family, health, work and happiness tailored to you». Dette er innovativ journalistikk der leseren får helt personifisert innhold basert på en stor datamengde – og får vite hvordan det står til i sitt eget liv. Juryen hadde denne beskri

velsen:

Alle snakker om å være relevant for leserne, men ikke alle gjør noe med det. Dette bidraget har virkelig kommet nært leserne ved å skreddersy historier som passer akkurat for DEG. Ved å sette sammen et stort sett datakilder i et lekkert design, kan dette bidraget potensielt fortelle en million forskjellige historier. Redaksjonen har skapt en innovativ modell for å kunne personalisere saker, en model som også kan gjenbrukes på andre typer temaer.

De andre nominerte i klassen Feature var Danmarks Radios ”The Digital Election Team”, ”Flag Stories” fra infografikk-byrået Ferdio, ”Undervisning i minoritetsspråk” fra Sveriges Radio og VG med ”The Middle East: A guide to the chaos”.

Alle bidragene til NODA Awards kan ses på www.nodabase.net.

I juryen for NODA Awards sitter fra Danmark Magnus Bjerg, TV2 og Filip Wallberg, Syddanske Universitet. Fra Norge kommer Bente Kalsnes, Universitetet i Oslo og Tormod Utne fra Høgskulen i Volda. Sverige har jurymedlemmene Ulrika Hedman fra Gøteborgs Universitet og Kristofer Sjöholm fra Sweco. Juryens finske medlemmer er Carl Gustav Lindén fra Helsinki Universitet og Rasmus Vuori, Aalto Universitet.

NODA-konferansene og NODA Awards administreres av NxtMedia, med partnerskap fra Schibsted, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Jysk Fynske Medier, Adresseavisen, Södertörn högskola og Helsinki Universitet.

NxtMedia.no © 2021 | Design og utvikling av Adresseavisen Medielab. Logg inn