Søndag 21. januar 2018

Nytt fra digitaljournalistikken:

Elin og Merete i USA

NxtMedia sponser denne uken to deltakere til den kjente internasjonale ONA-konferansen i Atlanta i USA. Det er Trønder-avisas Elin Sofie Lorvik og Merete Verstad fra NRK som skal la seg inspirere av siste nytt om datajournalistikk og digital medieutvikling blant kolleger fra hele verden. Og Elin og Merete vil rapportere daglig til NxtMedias nettsider og til egen twitterhashtag! Vi har bedt de to si litt om sine tanker på forhånd:

MereteMerete: Jeg er redaksjonssjef i NRK Trøndelag i Trondheim. Et av NRKs største distriktskontor som har ansvar for nett, radio og TV både lokalt og riks. De siste månedene har jeg hatt hode og tanker dypt gravd ned i hvordan vi som distriktskontor skal flytte våre tradisjonelle plattformer radio og TV over på dette internettet. Det er mye kunnskap og tradisjon som nå skal over på ny plattform og finne nye formspråk.

Midt oppe i alt dette tekniske, så må vi holde fokus på at innholdet er viktigst. Vi kan TV. Vi kan radio etter å ha vært ledende på det i mange år.  Plattformen og formspråket er nytt og teknologi smelter sammen med journalistikk. Så da kom denne turen til USA som manna fra et eller annet sted. Jeg får muligheten til å komme ut i den store verden, og høre hva som rører seg der.

Jeg håper å få høre, og jeg tror og jeg vet nok også at jeg får høre og se at innhold er viktig. Viktigere enn noen gang. Men plattformene utfordrer oss mer enn noensinne. Jeg pakker amerikakofferten og leser programmet innimellom.

Spennende å få høre mer om hvordan sosiale medier ble tatt i bruk under bombeterroren i Boston. Datajournalistikk og Babels tårn? Det høres utfordrende ut. Hvordan skal det gå med etikken og oppdraget vårt som den fjerde statsmakt? Det er noe vi lurer på hver dag når vi konkurrerer på form, plattform og hurtighet. Alle grafer viser at mobilen går rett til værs som nyhetsplattform. Hvordan vil det utfordre oss teknisk og journalistisk?

Joda. Dette skal bli spennende dager og dette føler jeg behov for å dele med fler. See you in Atlanta.

Elin SofieElin Sofie: Som digitalredaktør i Trønder-Avisa (fylkesavisa for Nord-Trøndelag, hovedkontor på Steinkjer) ser jeg frem til å bli inspirert av verden utenfor Trøndelag. Det er fort gjort å bli tatt litt av egen hverdag og ikke finne tid til å sette seg inn i nye teknologiske løsninger og digitale fortellerteknikker. Det er så mye spennende å ta fatt i!!

Spesielt brenner jeg for å bruke datastøttet journalistikk for å gi leseren en ny opplevelse av innhold. Å kunne tilby noe mer enn en artikkel, et innhold som både er lærerikt og interessant, og som gir leseren lyst til å bruke mer tid inne på vår digitale plattform er et mål i seg selv.

Jeg håper at ONA13 kan inspirere, engasjere og munne ut i gode ideer jeg kan ta med meg tilbake til eget mediehus. Erfaringsmessig vet jeg at bekjentskaper og diskusjonene utenfor konferanselokalene er vel så interessante som selve forelesningene og møtene, men denne gangen er det også lagt opp til workshops. Det ser jeg frem til.

Noe av det mest interessante sett med mine øyne fra programmet er:

«Mobile and Breaking News: New Challenges for News Information Visualizations», en workshop der interaksjon med leseren er viktig. Mobil vokser enormt fort – det gjør også leserens forventning til innholdet på mobil. Der tror jeg vi har mer å hente.

«I Need Data for My Story. Help.» Vi vil gjerne fortelle noe, men hvor finner vi dataene? Ser frem til å lære av de beste på dette feltet.

«Building Open Source Templates for Longform, Or Snow Fall for All». Nye fortellerteknikker, blant annet Snowfall fra The New York Times blir presentert. Hurra!

«Up your storytelling game with these free tools for journalists».  Å få et innblikk i og lære om nye verktøy er gull verdt.

Les mer og se hele programmet her: http://ona13.journalists.org/sessions/

Følg oss på Twitter: #NxtONA

NxtMedia.no © 2018 | Design og utvikling av Adresseavisen Medielab. Logg inn