Tirsdag 21. november 2017

VG tok to datapriser på rappen i NODA

Øyvind Engan

Øyvind Engan, VG

VG vant to priser i datajournalistikk på NODA16-konferanse i Helsingfors i helgen.

«Nedlasterne» om nordmenn som laster ned overgripsmateriale mot barn vant klassen for undersøkende journalistikk. Mens «De norske ofrene» om alle nordmenn som døde under 2. verdenskrig, vant feature-klassen.

-Jeg er litt stolt, det må innrømmes, sier Øyvind Engan som sammen med Dan Kåre Engebretsen og et større team stod bak dokumentaren om 11 893 norske ofre for nazismen.

– Det største komplementet jeg har fått for featuren var historikeren som fortalte han kjente alle fakta, men som likevel sa han lærte noe nytt da han så vår framstilling, sier Øyvind Engan.

Serien var en måte å gjøre ære på VGs 75-års opprinnelse som en avis som ble til i frigjøringsdagene etter krigen med sterk forankring til motstandsbevegelsen.

– Å gjennomgå lister med ofre, også små barn, traff meg under arbeidet, sier Øyvind Engan.

Blant 53 innsendte bidrag i fire klasser, kvalifiserte også Sunnmørsposten seg med to innslag i mobilklassen som var ny kategori av året. «The luxury calculator» og «Namnegeneratoren» nådde imidlertid ikke opp. Finsk TV YLE vant med løsningen for å finne riktig politikerkandidat «Find Your Candidate with Tinder-like Finder».

Øyvind Engan er blant få norske journalister som behersker kode etter nettkurs og selvstudier. Å beherske kode gir fortrinn sier hans selv:

– Det gjør noe med tankesett og arbeidsmetode. Du får tilgang til helhet via datasett, og kan gå inn i stoffet på nye måter.

VGs andre vinnerbidrag «Nedlasterne» ble laget av Einar Otto Stangvik, Håkon Høydal og Natalie Remøe Hansen.

Nordisk Datajournalistikk (NODA) – www.noda16.com – ble arrangert for tredje gang i helgen og samlet 380 deltakere. I Ålesund i fjor var 400 til stede. Sveriges Televisjon vant klassen applikasjoner med «Flyktingströmmar till EU». Flere av casene finner du på http://nodabase.net/ som er NODAs ressursdatabase med eksempler på saker og informasjon om metoder innen datajournalistikk.

Det er de største nordiske redaksjonene som ikke overraskende preger nominasjonene til NODA-prisene. Best ut kommer Aftonbladet og YLE med 3 nominasjoner hver, mens VG, Dagens Nyheter, Helsingin Sanomat, Sunnmørsposten og TV2 Danmark alle har 2 nominasjoner.

I juryen for NODA Awards sitter Bente Kalsnes (UiO), Tormod Utne (HiVolda), Magnus Bjerg (TV2 Danmark), Ulrika Hedman (Uni. Gøteborg), Carl-Gustav Linden (Uni. Helsinki) og Rasmus Vuori (Aalto Univ.).

NODA-konferansene arrangeres av innovasjonsnettverket NxtMedia og lokale bidragsytere i hvert land. Årets konferanse var støttet av Schibsted, Adresseavisen, NCE Media Bergen og Fritt ord fra norsk side.

NxtMedia er prosjektledelse for det nordiske prosjektet, og daglig leder Trond Hovland er sekretær for den internordiske styringsgruppen som ledes av redaktør Einar Hålien i Schibsted Norge. Øvrige styremedlemmer er universitetslektorene Ester Appelgren, Sødertørn Universitet i Stockholm, lektor og journalist Carl-Gustav Lindholm fra Helsingfors, utviklingsleder Gerd Marie May fra Jysk Fynske Medier og NxtMedias styreleder, redaktør Rolf Dyrnes Svendsen.

Neste års NODA17 går i Odense i Danmark 27.-28. januar.

 

NxtMedia.no © 2017 | Design og utvikling av Adresseavisen Medielab. Logg inn